Kita Tak Boleh Puaskan Hati Semua Orang

Assalamualaikum wbt.

So I was scrolling through UiTMconfession’s Twitter one time and saw these two tweets, one after another:

uitmconfession

Betul lah, kita tak boleh puaskan hati semua orang.

Kalau kita post pasal kita belajar siang malam, orang akan kata kita riak dan berniat untuk menunjuk. Padahal keputusan peperiksaan tak gempak pun.

Kalau kita tak post pasal study, orang akan kata a) kita ni pemalas, asyik berjalan / layan drama je, budak course X memang tak pernah study, etc ataupun b) kita ni jenis yang study diam-diam dan nak menghasut orang supaya tak study, agar kita seorang je berjaya dalam peperiksaan.

Waktu Sem 1 dulu kalau saya cakap saya belum cover lagi semua bab walaupun dah dekat nak periksa, classmates saya selalu tak percaya dan mereka fikir saya ada agenda jahat untuk menipu mereka. Sekarang baru mereka tahu, memang betul. Lol.

So you know what? Do what you love, love what you do. Selagi Allah redha. Study according to what is right for YOU. Some people need to put more effort than others and if you are one of them, please do not act like you don’t need to. And there is no one perfect way to study. Ada orang suka belajar waktu siang. Ada orang suka belajar waktu malam. Ada orang suka belajar seorang diri. Ada orang suka belajar berkumpulan. Ada orang suka buat nota comel-comel. Ada orang suka menghafal kuat-kuat. Ada orang suka belajar sambil dengar al-Quran. Ada orang tak suka buka buku, lebih suka ada kawan yang terangkan. Ada orang suka belajar sambil makan gula-gula. Ada orang suka belajar tiga jam sehari. Ada orang suka belajar tiga jam sebelum peperiksaan (would not recommend though, haha, tak berkat ilmu tu).

Alhamdulillah, selesai sudah minggu kuliah yang ke-14 untuk semester ini. Peperiksaan akhir akan bermula pada 3 Oktober. Berjuanglah wahai rakan-rakan. Tuntutlah ilmu dengan penuh kesungguhan dan keikhlasan. Allah yuftah alaikum!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s